Equibrilyum
Hannes Böhringer: Az egyszerűség nyomában

Hannes Böhringer: Az egyszerűség nyomában

Hannes Böhringer

Hannes Böhringer, a kortárs német művészetfilozófia nemzetközileg elismert alakja, a kötetben közzétett esszéiben tűpontosan ragadja meg a "semmi", a "semmi különös", a "szinte semmi" közötti hártyavékony különbséget, az örvény, az elmésség és az érzés természetét és kapcsolódási pontjait. Szuggesztív előadásmódjának köszönhetően az olvasó úgy érzi, a Madison-Wisconsini Egyetem auditóriumában személyesen hallgatja a nemzetközi rangot szerzett berlini vendégprofesszor kurzusát.

4.450 HUF
4.238 HUF + ÁFA
raktáron

  • Kiadó: Equibrilyum Könyvkiadó
  • Fordító: Tillmann József A.
  • Borító: puhafedeles, kartonált
  • ISBN: 978-615-82297-1-5
  • Oldalszám: 96
  • Megjelenés éve: 2023
  • Nyelv: magyar
  • Könyvterv: Bogdán Csilla

Hannes Böhringer az egyszerűséget keresi és találja meg a 20. század második felének modern művészeti munkáiban: Gordon Matta-Clark, Georg Brecht, Andy Warhol és mások alkotásainak gondolati dimenziójában. A szerző időben és térben látszólag távol eső, szemléletes irodalmi, vagy akár hétköznapi példák analógiájára érzékletesen rámutatva tágítja ki a művészetről folyó elmélkedéseink, a filozófiai észlelet tereit.

E kötetben közzétett esszéiben tűpontosan ragadja meg a semmi, a semmi különös, a szinte semmi közötti hártyavékony különbséget, az örvény, az elmésség és az érzés természetét és kapcsolódási pontjait. Merész és feszes gondolati építkezése szuggesztív előadásmóddal párosul, aminek köszönhetően az olvasó úgy érzi, a Madison-Wisconsini Egyetem auditóriumában személyesen hallgatja a nemzetközi rangot szerzett berlini vendégprofesszor kurzusát.

A nemzetközi élvonalba tartozó, 1989-ben Moholy-Nagy-díjjal is kitüntetett szerző előadásait Tillmann J. A. immár kötetbe gyűjtött, szakavatott fordítása közvetíti a kortárs művészetfilozófia iránt érdeklődő olvasóknak.


"Hogyan értelmezhető a kortárs művészet? Böhringer szerint nem a hagyomány felől, hiszen szakított minden előzménnyel, és radikálisan új kezdetté akar válni. Mégis, ha a könyvben elemzett utolsó művet nézzük, Eva-Maria Schön Aktív árnyékát, eszünkbe juthat, hogy a festészet eredete szerint (ha hiszünk Pliniusnak) „árnyékrajzolás”. Ezen a képen, a pontokon és vonalakon feltűnő, nevető árnyékról eldönthetetlen, hogy vajon a művész árnyéka-e, vagy csupán egy vetett árnyék. Nincs rá válaszunk, de ez nem is érdekes, hiszen sokkal izgalmasabb az, ahogy a kortárs művészet beinvitál minket a játékterébe, ahol mindig elbizonytalanodunk, hiszen amit látunk, az semmi különös, szinte semmi, de mégis valami „tudom-is-én-micsoda”, ami elmésségével megragad és bevonz örvénylő terébe, érzéseket kelt bennünk, miközben nem létező ismétlések rezonálnak benne. Ebben a művészetben a legnagyobb kihívás az az egyszerűség, amelyet Cage így jellemzett: „Nincs mit mondanom, és ezt mondom, és ez a költészet.”

Darida Veronika: Böhringer: Az egyszerűség nyomában
Élet és Irodalom, KÖNYVKRITIKA - EX LIBRIS - LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.


 

További termékek

Tibor Jakabovics: Ichfinddasalles: Märchenvirus

Már németül is olvasható Szép Magyar Könyv díjnyertes mesekönyvünk Christina Kunze kiváló fordításában!

Termékrészletek

LUGO: GRAFFITI. Read the Signs

A budapesti graffitikultúrát bemutató unikális művészeti fotóalbum Lugosi Lugo László fotográfus városfotóiból készült gazdag válogatással.

Termékrészletek

Tibor Jakabovics - Matthias Scherwenikas: Meine Bäume halten den Himmel – Hörbuch

Matthias Scherwenikas nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal hangzik el a Mókusugrás című könyv szövegének szerkesztett, rövidített változata.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor - Scherer Péter Szerintemezazegész - Hangoskönyv

Scherer Péter mókás előadásában, szépséges zenei világgal

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Luckdown: Ithinkthiswholethingis…

Az egész családnak szóló, Szép Magyar Könyv díjas mesekönyvünket Krisztina Sarkady-Hart kétnyelvű családja fordította le angol nyelvű olvasóink számára.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor: Mókusugrás (puhafedeles)

A könyv puhafedeles kiadása kézzel készült, szépséges illusztrációkkal

Termékrészletek

Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész

Egész családnak szóló mesekönyv szellemes illusztrációkkal

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: My Trees Hold Up the Sky

A nagysikerű Mókusugrás című könyv angol nyelvű kiadása.

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Meine Bäume halten den Himmel

Már kézbe venni is jó érzés ezt a kézműves technikával illusztrált, a természet szeretetét sugárzó könyvet.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor - Scherer Péter: Mókusugrás - Hangoskönyv

Scherer Péter nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal

Termékrészletek

Jakabovics Tibor: Mókusugrás

Már kézbe venni is ünnepi érzés ezt az exkluzív, keménytáblás könyvet

Termékrészletek