Equibrilyum
Petőfi Sándor: János vitéz, Cakó Ferenc homokrajzaival

Petőfi Sándor: János vitéz, Cakó Ferenc homokrajzaival

Cakó Ferenc, Kossuth-díjas animációsfilm-rendező rajz-, báb- és gyurmafilmjein nemzedékek nőttek fel. A sokoldalú művész a könyv lapjain bámulatosan részletgazdag homokrajzaival teremti újra Petőfi Sándor halhatatlan költeményének fantáziavilágát. A mozgalmas képi narráció a művész végtelenül kifinomult kézmozdulatainak lenyomatával nagy átéléssel ragadja meg az emberi lét történéseit a vitézzé érő Jancsi életútjának mozzanataiban. A verssorok ütemére áramló illusztrációk magukkal ragadják a gyerekek képzeletét, a felnőttek számára pedig a mű újrafelfedezésének élményét nyújtják.

7.560 HUF
7.200 HUF + ÁFA
raktáron

  • Kiadó: Equibrilyum Könyvkiadó
  • Borító: keménytáblás
  • ISBN: 978-615-82297-4-6
  • Oldalszám: 128
  • Megjelenés éve: 2023
  • Nyelv: magyar
  • Méret: 235 x 305 x 20 mm
  • Súly: 930g
  • Könyvterv: Ficzek Mária
  • Illusztráció: Cakó Ferenc

Cakó Ferenc (1950) alkalmazott grafikus és animációsfilm-rendező a Pannónia Filmstúdióban kezdte pályafutását, ahol kreatív animációs filmeket alkotott. Az első nagy elismerés 1988-ban érkezett, az AB OVO című filmje Cannes-ban BEST SHORT díjat kapott, amelyet további díjak követtek. Különleges homokrajz-animációival világszerte elismertté vált. 2024-ben Kossuth-díjat kapott a magyar kultúrát páratlan homokanimációs-filmjeivel és egyedülálló színházi élményt nyújtó előadásaival gazdagító művészete elismeréseként. Nemcsak filmeket rendez és alkot, hanem tanít is, megosztva tudását és tapasztalatait az animációs világ iránt érdeklődőkkel.

Cakó Ferenc egészen különleges jelensége a kortárs vizuális kultúrának, mert egyaránt művésze az álló- és mozgóképnek, a homokanimációs tevékenysége pedig egészen egyedi módon köti össze ezt a két területet. Festményeit a mozgalmasság, lendület és a történetmesélés jellemzi, ami filmes múltjából fakad.
Látványos és attraktív képi világa átmenet a valóság és a fantázia között. Műveiben fontos az emberközpontúság, szereplőivel mindig történik valami, s az alakokon felfedezhető érzelmek személyes történeteket sugároznak felénk, sokszor dús tájba, környezetbe helyezve őket. Amikor az emberi alakra, fejre koncentrál, nemcsak bravúros rajzi felkészültsége, hanem lelki elemzőképessége és lényeglátása is megjelenik. A legtöbb festmény nem előre megtervezett kép, hanem a munkafolyamat közben alakítja a művész az absztraktból a figurális világ felé haladva.
Ezek a művek a látomásos szürrealizmus területére is elvezetnek, így jelentőséget kapnak sajátos torzításai is, s képei sajátos görbe tükröt is mutatnak nekünk környezetünkről, világunkról.


 

További termékek

Mókusugrás - Hangoskönyv

Scherer Péter nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal

Termékrészletek

Mókusugrás

Már kézbe venni is ünnepi érzés ezt az exkluzív, keménytáblás könyvet

Termékrészletek

Meine Bäume halten den Himmel

Már kézbe venni is jó érzés ezt a kézműves technikával illusztrált, a természet szeretetét sugárzó könyvet.

Termékrészletek

LUGO: GRAFFITI. Read the Signs

A budapesti graffitikultúrát bemutató unikális művészeti fotóalbum Lugosi Lugo László fotográfus városfotóiból készült gazdag válogatással.

Termékrészletek

Ichfinddasalles: Märchenvirus

Már németül is olvasható Szép Magyar Könyv díjnyertes mesekönyvünk Christina Kunze kiváló fordításában!

Termékrészletek

Luckdown: Ithinkthiswholethingis…

Az egész családnak szóló, Szép Magyar Könyv díjas mesekönyvünket Krisztina Sarkady-Hart kétnyelvű családja fordította le angol nyelvű olvasóink számára.

Termékrészletek

Mókusugrás (puhafedeles)

A könyv puhafedeles kiadása kézzel készült, szépséges illusztrációkkal

Termékrészletek

Szerintemezazegész - Hangoskönyv

Scherer Péter mókás előadásában, szépséges zenei világgal

Termékrészletek

My Trees Hold Up the Sky

A nagysikerű Mókusugrás című könyv angol nyelvű kiadása.

Termékrészletek

Meine Bäume halten den Himmel – Hörbuch

Matthias Scherwenikas nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal hangzik el a Mókusugrás című könyv szövegének szerkesztett, rövidített változata.

Termékrészletek

Az egyszerűség nyomában

Hannes Böhringer, a kortárs német művészetfilozófia nemzetközileg elismert alakja...

Termékrészletek

Szerintemezazegész

Egész családnak szóló mesekönyv szellemes illusztrációkkal

Termékrészletek