Equibrilyum
Jakabovics Tibor: Mókusugrás (puhafedeles)

Jakabovics Tibor: Mókusugrás (puhafedeles)

Jakabovics Tibor

A nagysikerű Mókusugrás puhafedeles kiadása, amelyhez Sebők Zsófia grafikusművész készített kézműves, naturális illusztrációkat. A különleges technikával készült képeken szinte látjuk kicsírázni a magokat, a faültetés csodáját, az újjáéledő természet szépségét.

Jakabovics Tibor Mókusugrás című könyvének főszereplői a fák, a nagymama, egy múltbéli falu, egy jövőbeli közösség és maga az elbeszélő, aki egyre csak ültet – minden egyes nap. Mert fát ültetni életforma. Fát ültetni életadás. A Mókusugrás ebbe a misztériumba avat be, megkapó szépséggel és humorral.

3.350 HUF
3.190 HUF + ÁFA
raktáron

  • Kiadó: Equibrilyum Könyvkiadó
  • Borító: kartonált (puhafedeles)
  • ISBN: 978-615-01-3013-2
  • Oldalszám: 239
  • Megjelenés éve: 2022
  • Nyelv: magyar
  • Borítóterv: Sebők Zsófia
  • Könyvterv: Sebők Zsófia
  • Illusztráció: Sebők Zsófia

Jakabovics Tibor vegyészmérnök, filantróp, műgyűjtő, három kislány édesapja. 1966-ban született Pécsett. Kutatóként mindig a megszokott dolgok világán túllépve teremt újat. Talán ezért sem akarja elfogadni azt az állítást, hogy nem tehetünk semmit a bolygónk bioszférájáért.

Jakabovics Tibor a szabadidejében fákat ültet. Megszállottan. Mára egész erdő nőtt ki a keze nyomán. A mindennapos faültetés rituáléja új érzéseket és gondolatokat hívott elő benne, természetről, tudományról, egyéni életútról és közös jövőnkről.

Ezeket osztja meg a Mókusugrás című könyvében – sok humorral és fantáziával, réges-régi emlékekkel nagyszülei falujából, és elképesztő, mégis elképzelhető víziókkal egy olyan jövőről, amely élhetőbb lesz a mánál.


Az illusztrációkat a szöveget kísérő „mantrák” líraisága inspirálta. A képi atmoszféra a szavak dinamikáját közvetíti. Mivel szeretek ceruzát ragadni és firkálgatni, akár összefestékezve magam, kézzel alkotni, manuális technikákat választottam, a teremtés nálam itt kezdődik!

A Mókusugrásnál részben egy magasnyomású grafikai eljárást alkalmaztam, amelynél a nyomatok textúrájába és véletlenszerűségébe szerettem bele. Terméseket és leveleket gyűjtöttem, ezek nyomatait csempésztem a rajzokba. A kézzel alkotott elemek ezután digitális átformáláson estek át, hogy végső kompozícióvá álljanak össze.

A könyv anyaghasználatában, kivitelezési technikáiban azt üzeni: lehet könyvet alkotni felelősségteljesen, a fenntarthatóság jegyében is!


– Sebők Zsófia grafikusművész


„Jakabovics Tibor írását nehéz lenne egyetlen műfajba besorolni, nem nevezhető természettudományos összefoglalónak, de nem is szokványos DIY-munka (’do it yourself’) a „Hogyan ültessünk fát?” kategóriájában. Én úgy fogalmaznék, hogy a Mókusugrásban a természetért való tenni akarás szépirodalomként manifesztálódik.”
Hajas Gyula Bence: Mókusugrás – Egy notórius faültető könyve
Greendex, 2021.06.29.
"A Mókusugrás – Ültess fát! című könyv nem egy környezetvédelmi kézikönyv, és nem is egy útmutató kezdő kertészkedőknek. Ez a kötet egy szépirodalomba bújtatott, emlékeken átívelő, humorral átszőtt tenni akarás a bolygónkért."
Endrész Tímea: Mókusugrás - aki ezt a könyvet elolvassa - túlélésünk érdekében - fákat fog ültetni, minden nap
Éva Magazin, 2021.07.11.
"Ültess fát, ha élni akarsz, ha tudod (vagy tudni akarod), hogy az élet több mint a létezés – ahogy az erdő is több mint a fák összessége… De persze fák nélkül nincsen erdő! Ültess fát!, írom le már többedszer, s nem szégyellem bevallani, hogy a könyv a maga lassú – de annál erősebb – sodrása magával ragadott. Hagytam, hagyom, hogy elsodorjon az emléktöredékekből, elmélkedésekből és tervekből összeálló irodalmi alkotás, melyet nehéz lenne műfaji keretek közé szorítani."
Grozdits Károly: Ültess fát, ha élni akarsz!
Librarius, 2021.08.14.
"Forró szerelmi vallomás ez az erdőhöz, minden egyes fához és a faültetéshez. Ez a szinte vallomás, formáját tekintve szépirodalom (vagy afféle), tartalmát tekintve pedig gyerekkori emlékekből szőtt novellák és miniesszék, töprengések gyűjteménye."
Fazekas Erzsébet: Ha még akarsz valaha olvasni, ültess fát! | Jakabovics Tibor: Mókusugrás
Olvass bele!, 2021.11.26.
"A Mókusugrás tartalmában és formájában is „szabálytalan” mű: gyerekkori emlékekből szőtt novellák és miniesszék, töprengések gyűjteménye. Számomra különösen rokonszenves, ahogyan a szerző bemutatja nagyszülei világát – akiknél, egy Pécs közeli faluban gyermekként nagyon sok időt töltött, s akiktől még többet tanult. És jó érzés, hogy megemlíttetik a Szabad Föld is, amely a városról jött unokának kisiskolás korától kedvenc olvasmánya volt, de a nagymamának begyújtáshoz is jól szolgált.”
Dulai Sándor: Mókusok, fák, emberek
Szabad Föld, 2022.02.18.
"Azt mondják, hogy jó olvasni – én ezt nyilván nem tudhatom –, de írni jó volt, az biztos. Hagytam, hogy a gondolatok vigyenek úgy, ahogy egymásból következnek. Mert egymásból következnek akkor is, ha ez nem mindig nyilvánvaló. Vettem egy nagy levegőt, elkezdtem írni „valamit”, és beleringatódva a szövegbe hagytam, hogy előugorjanak az emlékek és gondolatok. Írás közben vissza-visszaolvastam, de nem találtam benne felesleget. Olyan lett a szöveg, mint egy szövet. Ez nem egyetlen szál, amit végigkövethetsz, ez inkább a szálak összekapcsolódása. A könyv – számomra is rendkívüli mértékben – spontánul alakult, s azt hiszem, hogy ebből a szempontból olyan, mint az élet."
Az én fáim tartják az eget – beszélgetés Jakabovics Tiborral
Grozdits Károly interjúja
Librarius, 2021. 10.16.

 

További termékek

Jakabovics Tibor - Scherer Péter: Mókusugrás - Hangoskönyv

Scherer Péter nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Ichfinddasalles: Märchenvirus

Már németül is olvasható Szép Magyar Könyv díjnyertes mesekönyvünk Christina Kunze kiváló fordításában!

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: My Trees Hold Up the Sky

A nagysikerű Mókusugrás című könyv angol nyelvű kiadása.

Termékrészletek

Tibor Jakabovics - Matthias Scherwenikas: Meine Bäume halten den Himmel – Hörbuch

Matthias Scherwenikas nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal hangzik el a Mókusugrás című könyv szövegének szerkesztett, rövidített változata.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor - Scherer Péter Szerintemezazegész - Hangoskönyv

Scherer Péter mókás előadásában, szépséges zenei világgal

Termékrészletek

Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész

Egész családnak szóló mesekönyv szellemes illusztrációkkal

Termékrészletek

LUGO: GRAFFITI. Read the Signs

A budapesti graffitikultúrát bemutató unikális művészeti fotóalbum Lugosi Lugo László fotográfus városfotóiból készült gazdag válogatással.

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Luckdown: Ithinkthiswholethingis…

Az egész családnak szóló, Szép Magyar Könyv díjas mesekönyvünket Krisztina Sarkady-Hart kétnyelvű családja fordította le angol nyelvű olvasóink számára.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor: Mókusugrás

Már kézbe venni is ünnepi érzés ezt az exkluzív, keménytáblás könyvet

Termékrészletek

Hannes Böhringer: Az egyszerűség nyomában

Hannes Böhringer, a kortárs német művészetfilozófia nemzetközileg elismert alakja...

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Meine Bäume halten den Himmel

Már kézbe venni is jó érzés ezt a kézműves technikával illusztrált, a természet szeretetét sugárzó könyvet.

Termékrészletek