Equibrilyum
Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész

Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész

Jakabovics Tibor

A Szerintemezazegész egy rendhagyó családi könyv kicsiknek és nagyoknak, mely a lezárások időszakát dolgozza fel egy óvodás kislány nézőpontjából. Együttélésről szól, súrlódásokról és szeretetről, szorongásról és felszabadultságról – sok-sok humorral. Arról, hogy hogyan változik meg egy nagycsalád élete, ha éjjel-nappal össze vannak zárva. Mindez a legkisebb gyerek hangján szólal meg. Ez a kislány mindannyiunkban ott van, és mindannyiunknak szüksége van az elmúlt két év után arra, hogy kacagjunk egy nagyot, és azt mondjuk: igen, néha féltünk, igen, volt, hogy kényelmetlen volt, de talán sosem voltunk még ilyen intenzíven együtt, és nagyon sokat tanultunk egymásról és magunkról.
A Szerintemezazegész szereplőit a díjnyertes animációs rendező, Buzási Gyopár-Orsolya illusztrációi keltik életre. Digitális kollázsai hosszasan böngészhető, különleges vizuális élményt jelentenek.
A Szerintemezazegész elnyerte a Szép Magyar Könyv 2021 díjat Gyermek- és ifjúsági könyv kategóriában.

3.490 HUF
3.324 HUF + ÁFA
raktáron

  • Kiadó: Equibrilyum Könyvkiadó
  • Borító: keménytábla
  • ISBN: 978-615-01-2604-3
  • Oldalszám: 68
  • Megjelenés éve: 2021
  • Nyelv: magyar
  • Méret: 258X195X15 mm
  • Könyvterv: Imre Judit
  • Illusztráció: Buzási Gyopár-Orsolya

Hogyan éli meg a lezárások időszakát egy óvodás kislány, aki szeret a délutáni alvás közben a takaró alatt sutyorogni, a pandémia alatt azonban csak a képernyőn keresztül játszhat a barátaival? Hogyan változik meg egy nagycsalád élete, ha éjjel-nappal össze vannak zárva? Hogyan nőnek hatalmassá a hétköznapi apróságok? Hogyan lehet szeretni és néha bizony megőrjíteni egymást?

A Szerintemezazegész ennek a különleges helyzetnek, ennek a lezárt világnak a krónikája: együttélésről szól, súrlódásokról és szeretetről, szorongásról és felszabadultságról – mindezt a legkisebb gyerek nézőpontjából, sok-sok humorral. Ez a kislány mindannyiunkban ott van, és mindannyiunknak szüksége van az elmúlt két év után arra, hogy kacagjunk egy nagyot, és azt mondjuk: igen, néha féltünk, igen, volt, hogy kényelmetlen volt, de talán sosem voltunk még ilyen intenzíven együtt, és nagyon sokat tanultunk egymásról és magunkról.


Ki írta ezt a könyvet? Egy háromgyerekes apuka, Jakabovics Tibor, aki író, mérnök és műgyűjtő, de mindenekelőtt a Nagyleány, Középleány és Legkisleány édesapja. Feleségével a Balaton mellett élik szerető és turbulens családi életüket, ahol mindig történik valami.

Jakabovics Tibort sokan a Mókusugrás című könyv szerzőjeként ismerték meg. A Mókusugrás mögött nem csupán nagyszerű írói teljesítmény áll: Tibor évekkel ezelőtt megfogadta, hogy minden egyes nap elültet egy fát. Ezt azóta is tartja, és a természethez való visszatalálásról szóló gondolatait magával ragadó könyvben írta meg.

Második könyvének, a Szerintemezazegésznek a meséit a lezárások időszaka ihlette. Az a kihívást jelentő, de nagyon értékes állapot, amikor a gyerekek és a szülők végre annyi időt tölthettek együtt, hogy egymás legkisebb rezdüléseit is megismerhették, egészen új helyzetekben is.


A könyv illusztrátoráról

A könyvet illusztrálta: Buzási Gyopár-Orsolya

Derűs, empatikus, őszinte, játékos és bátor. És mindig nagyon eredeti. Ezért szerettünk bele Buzási Gyopár-Orsolya animációiba, és ezért kértük fel, hogy készítsen illusztrációkat a Szerintemezazegészhez. Az elkészült képek érzékenysége, felszabadultsága és vagány humora olyan vizuális kalanddá teszi ezt a könyvet, ami gyereknek és felnőttnek egyaránt izgalmas.

Buzási Gyopár-Orsolya rendezőként végzett a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, fotóművészet, média szakán. Már tanulmányai alatt komoly elismerést ért el a Babuka a fűben című animált dokumentumfilmmel.

2021-es munkája, Az utolsó mese címet viselő 6 perces film Ottlik Géza azonos című novellája alapján készült. Az alkotást Magyar Filmdíjra jelölték a Legjobb animációs film kategóriában.
A kollázstechnikáról

A kollázs, illetve a montázs, a fotómontázs vagy az assemblage, hogy a kollázzsal rokon technikákat is felsoroljuk, fontos művészeti eljárássá vált a 20. és 21. században. Az egymás mellé kerülő „valóságdarabkák”, az eltérő anyagok, színek erős vizuális kontrasztot, gondolati feszültséget eredményeznek, és sokféle külső asszociációt mozdítanak meg. Nem csoda, hogy a kollázs a digitális képkészítés világában is „menő” maradt.


"A kislány gondolatai gyakorta felnőtt nyelvbe ültetve szólalnak meg, viccesen vagy éppen meghökkentően, állandó éberségben tartva az olvasót, hogy kémlelje, figyelje, monitorozza, mennyire hihető egy kislány szájából hallani mindezeket. Talán nem is az a szándéka a szerzőnek, hogy elhitesse az olvasóval, hogy valódi kislány áll a képek mögött? Inkább szól a könyv a szülőkhöz, akiket érzékenyíteni szeretne a gyermeki élményvilág befogadására? Vagy egy közös élmény lehetőségét kínálja fel, hogy szülők-gyerekek együtt fejtsék meg a könyvet?"
Köhler Kata: A szerintemezazegész című könyvről pszichológusi szemmel
"…a nézőpont – mint a legtöbb gyerekhangon írt, jól sikerült könyv esetén (és elsőként Janikovszky Éva jut eszembe) –, számos felnőtt számára jelent majd újdonságot; egészen jól felfedi, mit láthat, mit vehet észre egy gyerek a pandémiából, a családi életből, a közéletből. Megjelennek a felnőtt félelmei, szorongásai is, ahogyan a gyerek érzékeli, bármennyire igyekeznek is elrejteni előle. Gyermeki véleményt kapunk a családi szerepekről, költségvetésről, a viszonyról az iskolával, a szolidaritásról és még sok minden másról. (...) A remekbe szabott illusztrációkkal színesített történet (Buzási Gyopár-Orsolya munkái) mégsem csak pandémiáról meg szorongásról szól; sokkal inkább a mikroközösségek, a család, a rokonok, a közösségek megtartó erejéről. Ha nem lenne annyira elcsépelt, egyszerűen csak azt írnám: a szeretetről."
Tóth Zsuzsanna: Öleléslánc – vírusharccal | Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész mesevírus
Olvass bele! 2022.03.06.
"A Szerintemezeazegész elgondolkodtató, és/de mókás és szórakoztató. Nyilván másfajta üzenetet hordoz a felnőttek és a gyerekek számára, és ezt az összetettséget hang- és egyensúlyozzák tovább Buzási Gyopár-Orsolya nehezen meghatározható hangulatú illusztrációi, melyek magukra fordítják az olvasó-lapozgató ember figyelmét, és tovább gazdagítják az amúgy is szokatlan hangulatú szöveget. Amit Jakabovics Tibor a nyelvi megformáltsággal hozzátesz a – magában egyszerű – történethez, azt hangulatban tovább emeli Buzási Gyopár-Orsolya. Ezek a képek nem akarnak „szépek lenni”, sokkal inkább sűrűnek és gondolatébresztőnek mutatkoznak, s elrugaszkodnak attól a hagyományos képi világtól, amit meseillusztrációként megszoktunk-megszerettünk. És ez jól van így."
Grozdits Hahó: Gyerekszemmel másképp néz ki a tavalyi év is!
Librarius, 2022.03.21.
„A filmes szakmából érkezett Búzási Gyopár-Orsolya, a könyv illusztrátora, akinek Az utolsó mese című, Ottlik Géza novellája alapján készült hat perces animációs filmjét, 2021-ben Magyar Filmdíjra jelölték, Legjobb animációs film kategóriában. A művész hangsúlyozta, hogy bár a könyv egy kislány szemszögéből íródott, de ugyanolyan hangsúlyos benne a felnőttek jelenléte is, és ő ezt a többrétegűséget szerette volna ábrázolni: a képek is kevert technikával, digitális kollázzsal készültek, valóság-és fantáziadarabkák elegyéből. Mivel családi könyvről van szó, a humor nem csupán a szöveg szintjén jelenik meg. A képi világ is kicsit karcos, ironikus, szemben a klasszikus gyerekvilág ábrázolásmódjával. Már folynak az előkészületei egy animációs sorozatnak, ami a Szerintemezazegész nyomán, abból inspirálódva készülne, még több történettel a szóban forgó családról. […] Az egyik oldalon a sugdosás is le lett rajzolva, minden él, mozog, pulzál a könyvben, teljesen reális célkitűzés annak megfilmesítése.”
Márkus Judit: Felnőttaggódás van, meg szontyolodás | Jakabovics Tibor Szerintemezazegész című könyvének online bemutatójáról
Prae, 2022.03.29.
Bálint Edina interjúja Jakabovics Tiborral a Klasszik Rádió Intermezzo című műsorában:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.154118537128623&type=3
A Szerintemezazegész című könyv és hangoskönyv bemutatója a 93. Ünnepi Könyvhéten
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=JXgMXyRQKOQ
Szerintemezazegész könyv- és hangoskönyv bemutató a Líra Könyv szervezésében
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=WHgX5vxWFRw&t=1782sBest of KAFF - Szerintemezazegész: Szorít a ház

2023. szeptember 21-27. között minden nap 18:00

A Best of KAFF - Válogatás a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből programsorozat keretében 2023. szeptember 21. és 27. között minden nap meg lehet nézni a Szorít a ház című kisfilmünket a MOM moziban.

Elolvasom

Animációnk versenyben San Diegóban

2023. augusztus 26-27.

A San Diegó-i Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon versenybe válogatták Buzási Gyopár-Orsolya - Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész TV-sorozatának Szorít a ház című első epizódját.

Elolvasom
 

További termékek

Tibor Jakabovics - Matthias Scherwenikas: Meine Bäume halten den Himmel – Hörbuch

Matthias Scherwenikas nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal hangzik el a Mókusugrás című könyv szövegének szerkesztett, rövidített változata.

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Meine Bäume halten den Himmel

Már kézbe venni is jó érzés ezt a kézműves technikával illusztrált, a természet szeretetét sugárzó könyvet.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor: Mókusugrás

Már kézbe venni is ünnepi érzés ezt az exkluzív, keménytáblás könyvet

Termékrészletek

Jakabovics Tibor - Scherer Péter: Mókusugrás - Hangoskönyv

Scherer Péter nagyszerű előadásában, különleges zenei világgal

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: My Trees Hold Up the Sky

A nagysikerű Mókusugrás című könyv angol nyelvű kiadása.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor - Scherer Péter Szerintemezazegész - Hangoskönyv

Scherer Péter mókás előadásában, szépséges zenei világgal

Termékrészletek

LUGO: GRAFFITI. Read the Signs

A budapesti graffitikultúrát bemutató unikális művészeti fotóalbum Lugosi Lugo László fotográfus városfotóiból készült gazdag válogatással.

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Luckdown: Ithinkthiswholethingis…

Az egész családnak szóló, Szép Magyar Könyv díjas mesekönyvünket Krisztina Sarkady-Hart kétnyelvű családja fordította le angol nyelvű olvasóink számára.

Termékrészletek

Jakabovics Tibor: Mókusugrás (puhafedeles)

A könyv puhafedeles kiadása kézzel készült, szépséges illusztrációkkal

Termékrészletek

Hannes Böhringer: Az egyszerűség nyomában

Hannes Böhringer, a kortárs német művészetfilozófia nemzetközileg elismert alakja...

Termékrészletek

Tibor Jakabovics: Ichfinddasalles: Märchenvirus

Már németül is olvasható Szép Magyar Könyv díjnyertes mesekönyvünk Christina Kunze kiváló fordításában!

Termékrészletek